Siciliaanse

Witte wijn

Scamaccas 

Over onze witte wijnen

De wijnbouw werd ongeveer 4000 jaar geleden op Sicilië geïntroduceerd. Naast wijn, zijn olijfolie en graan er altijd de belangrijkste landbouwproducten geweest. In de 19e eeuw nam de wijnproductie behoorlijk toe met wijnen in de Marsalastreek en gemengde wijnen uit andere provincies, waar met name in Noord-Italië veel vraag naar was. De wijnbouw werd rond 1880 echter bijna volledig vernietigd door de fylloxera (druifluis). Door de kruising met een Amerikaanse wijnrank, ontstond een variant die resistent is tegen de druifluis en aan het begin van de 20e eeuw begon de wijnbouw al weer te floreren.

Tot aan de jaren ’60 van de vorige eeuw stond Sicilië met name bekend om de likeurwijnen uit Marsala, maar in de jaren ’70 kwamen er steeds meer goede witte wijnen van het eiland, zoals de Regaleali bianco, de Nozze d’oro Tasca, de Feudo dei fiori en de Colomba Platino. In de jaren ’80 was er een sterke ontwikkeling van rode wijnen die eerst in houten vaten en vervolgens in de fles werden gerijpt, zoals de Duca Enrico van het wijnhuis Corvo. Rond het jaar 2000 werd de rode wijn die van de regionale druivensoort Nero d’Avola is gemaakt erg populair.

In de laatste 10 jaar zijn er steeds meer Siciliaanse wijnproducenten bijgekomen, die zich richten op de productie van Siciliaanse wijnen van hoge kwaliteit. Er zijn inmiddels 22 DOC (Denominazione di Origine Controllata, een officiële aanduiding die een bepaalde kwaliteit garandeert) en 1 DOCG, de Cerasuolo di Vittoria. Voor de in 1992 ingevoerde wijnkwalificatie DOCG, Denominazione di Origine Controllata e Garantita, gelden nog hogere kwaliteitseisen.

rechtstreeks van de wijngaard

De wijnen van Sicilië

Het klimaat op Sicilië is een kenmerkend Middellandse Zeeklimaat. Warme zomers en zachte winters met behoorlijk wat regen zorgen voor een aantrekkelijk klimaat voor gevarieerde wijnbouw.

In Sicilië zijn er een behoorlijk aantal lokale druivenrassen. Denk aan de blauwe Frappatano en vooral de witte Catarratto en de Inzolia.

Meest verbouwde druif is de Catarratto (34%) en de Nero d’Avola (16%). Verderop een compleet overzicht van druiven die er op Sicilië worden verbouwd.

De voorheen meest bekende wijn van het eiland is ongetwijfeld de dessertwijn Marsala. Er zijn verschillende variaties, waarbij de Grillo, Catarrato, Inzolia, Damaschino, Pignatello en de Nero d’Avola worden gebruikt.

Tegenwoordig is de Nero d’Avola (Calabrese genoemd op Sicilië) een wijn die je veel tegenkomt en die aan kwaliteit heeft gewonnen. Kijk maar eens in onze brochure voor meer voorbeelden.

Onderstaand een overzicht van alle Siciliaanse druivenrassen.

Alicante
Alicante Bouschet
Ansonica
Biancame
Cabernet Franc
Cabernet Sauvignon
Carmenère
Carricante
Catarratto
Chardonnay
Chenin Blanc

Ciliegiolo
Damaschino
Fiano
Frappato
Grecanico Dorato
Grillo
Inzolia
Merlot
Müller-Thurgau
Nerello Cappuccio
Nerello Mascalese

Nero d’Avola (Calabrese)
Perricone
Petit Verdot
Pinot Grigio
Sangiovese
Sauvignon Blanc
Syrah
Trebbiano
Vermentino
Viognier
Zibibbo

bezoek ons

Industrieweg 1

7944 HT, Meppel

Nederland

Openingstijden

Maandag-Vrijdag: 08:30-17:00

Zaterdag: 10:00 – 14:00

Zondag: Gesloten